Geplaatst op 16 april 2021

Deurbeslag aan vervanging toe? Wij geven je tips!

Deurkrukken vervangen van uw woning

De levensduur van je deurbeslag hangt af van de wijze en de mate waarop je het gebruikt (meer of minder intensief). Is je deurbeslag buiten in meer of mindere mate onderhevig aan weersinvloeden? Dan is er ook meer of minder onderhoud noodzakelijk. Als uw deurbeslag niet meer goed functioneert kan het onderdeel misschien gerepareerd worden, hiervoor hebben we veel verschillende onderdelen in ons assortiment.  Als het niet meer te repareren is kun je een nieuw exemplaar aanschaffen in onze webshop.

Verschillende soorten deurklinken

Een deurklink is deurbeslag op de buitendeur en vraagt iets meer dan smaak en gevoel voor stijl. Zo hebben we verschillende stijlen en soorten en maten deurbeslag in ons assortiment.

Deurbeslag vervangen in 4 stappen

Stap 1. Oude deurklink verwijderen

Als je je deurklink wilt vervangen, moet je eerst je bestaande deurbeslag verwijderen. Je kunt de deurklink losmaken door de kleine schroefjes aan de onder- of zijkant los te schroeven. Zijn er bij je deurklink geen schroeven zichtbaar? Dan zit er wellicht een klein slotje aan de zijkant, dat u met een priem of paperclip kunt indrukken. Wanneer je dit hebt gedaan, kun je de kruk verwijderen en worden de schroeven zichtbaar.
Als je de deurklinken hebt verwijderd, wordt de krukstift zichtbaar. Dit is de vierkante metalen pen die beide deurklinken met elkaar verbindt, en wordt daarom ook wel verbindingsstift genoemd.
Je kan deze stift aan beide kanten uit het gat drukken. Vervolgens maak je ook de eventuele deurschilden of rozetten los. Hiervoor is vaak een platte schroevendraaier benodigd. Ten slotte kun je indien nodig – het oude slot verwijderen door een schroevendraaier in het gat van de krukstift te steken en naar de zijkant van de deur te bewegen.

Stap 2. Deurklink omhoog zetten of omlaag

Zodra je je oude klink hebt verwijderd, kun je in het bestaande gat de nieuwe plaatsen. Wilt u uw slot omhoog- of juist omlaag zetten, dan moet u een nieuw gat in de deur boren. Meet hiervoor de eerst de doornmaat van het slot op. Dit is de afstand van de voorkant van de slotplaat tot aan het hart van het krukgat. De doornmaat is standaard 5 centimeter. Als je de doornmaat hebt bepaald, teken je deze op de gewenste hoogte op je deur af (de standaard hoogte van een deurklink is 105 centimeter). Nu kun je gaan boren. Boor eerst een klein gat in de deur en vergroot dit gat vervolgens met een houtspeedboor van 12 mm. Houd er rekening mee dat wanneer je je deurklink omhoog zet of omlaag, je eveneens het slot moet verplaatsen. Dit doe je door de maat van het slot af te tekenen op de deur en dit vervolgens uit te steken met een beitel. Zorg ervoor dat je het slot in het midden van de deur plaatst, en let op dat ook de slotplaat in de deur valt.

Stap 3. Nieuwe deurbeslag aftekenen en voorboren

Plaats de verbindingsstift in het nieuwe of bestaande gat, en let daarbij op dat de krukstift aan beide zijden precies evenveel uitsteekt. Vervolgens schuif je de nieuwe deurklink er samen met de rozetten of schilden overheen. Zorg dat de deurklink en rozetten recht staan en teken de schroefgaten af. Haal vervolgens de deurklink met de rozetten of schilden weer van de krukstift af, en boor de gaten voor. Zorg dat de gaten horizontaal zijn en gebruik een boor van 5 mm.

Stap 4. Deurbeslag monteren

Nu zijn we bij de laatste stap aangekomen, en kun je daadwerkelijk de schilden, rozetten en deurklink monteren. Schuif de deurkrukset op de krukstift en gebruik de bijgeleverde schroeven en bouten. Test vervolgens of de deurklink goed vastzit door hem een aantal keer op en neer te bewegen en in het slot te laten vallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.