Geplaatst op 29 juli 2020

Montagetips

nieuws montage

Montage stappenplan

De montage van een kozijn kunt u zelf doen, of aan een vakman overlaten. Hieronder leest u hoe in 10 eenvoudig uitgelegde stappen een oud kozijn vervangen kan worden.

Stap 1

Meet het kozijn, let op! Uw opgegeven maten zijn dagmaten stelkozijn. Met speling word door ons rekening gehouden (speling = 10 mm breedte en 11 mm hoogte). Zie ook meer informatie voor inmeten Met deze maten kunt u een aluminium kozijn bestellen bij Fenestro.nl

Stap 2

Verwijder de draaiende delen en/of glasplaten.

Tip: Wanneer uw oude kozijn vast glas heeft, is het verstandig om eerst met een stanleymes tussen het glas en het kozijn in te snijden, zodat het glas los komt.

Stap 3

Maak 2 zaagsneden in het kozijn en maak de ruimte tussen deze zaagsneden leeg. Dit kan met een reciprozaag maar ook gewoon met een handzaag. Verwijder de tussenruimte met een hamer en beitel.

Let er bij het zagen goed op dat de muren niet beschadigen. Ga zeker bij tegels of stucwerk zeer voorzichtig te werk.

Tip: Maak de zaagsneden iets schuin. Hierdoor zorgt u voor meer grip die nodig is bij stap 4.

Stap 4.

In de opening die u zojuist heeft gemaakt kunt u nu een breekijzer plaatsen. Hiermee kan het kozijn los gewrikt worden van de spouwlat.
Ook hierbij geldt: Ga voorzichtig te werk zodat eventuele tegels en stucwerk niet beschadigen.

Stap 5.

Zorg ervoor dat de gevel gelijk is, en verwijder specie-recieresten, sla kozijnankers en spijkers terug de spouw in.

Tip: Het is verstandig om de spouwlatten te laten zitten of eventueel terug de spouw in te slaan. Hier kunt u later het kozijn aan bevestigen.

Stap 6.

Plaats het nieuwe kozijn dat u online besteld heeft.

Stap 7.

Zet het kozijn waterpas in de gevel en controleer of de ‘negge’ overal evenwijdig is.
De negge is de maat van de voorkant van de gevel tot voorkant van het kozijn.

Stap 8.

Bevestig het kozijn aan de spouwlatten of eventueel aan de binnenmuur. Het kozijn hoeft alleen aan de stijlen (staanders van het kozijn) geschroefd te worden.

Tip: Gebruik hiervoor speciale ‘kozijnschroeven’ hiermee voorkomt u dat het kozijn aantrekt en de stijl eventueel krom komt te staan. Dit zijn schroeven waarbij de kop smaller is dan het draad.

Stap 9.

Pur het kozijn netjes af zodat er door deze naden ook zeker geen tocht komt.

Tip: Bevestig na het purren meteen de aftimmerlatten. Hiermee zal de pur altijd de spouw intrekken, zo ontstaat een dichte afsluiting van de spouw en hoeft de overtollige pur niet meer te worden verwijderd.

Timmer het kozijn af. Bevestig in de dagkanten een latje zodat de naad tussen de gevel en het kozijn aan de binnenzijde niet meer te zien is.

Stap 10.

Plaats het glas en eventueel een ventilatierooster.

Heeft u een kozijn van ons geplaatst? Stuur een foto naar ons toe! Wij delen hem graag op onze social media kanalen

 


 

Dit stappenplan is enkel een advies en richtlijn voor het monteren van de kozijnen. Wanneer de kozijnen niet volgens wens zijn geplaatst of wanneer de kozijnen niet op de juiste maat zijn besteld, kunnen wij hiervoor niet garant staan.

 

X
Wat onze klanten zeggen
17 beoordelingen