Geplaatst op 28 augustus 2020

Raamkruk vervangen? Volg onze tips

Raamkruk vervangen tips

Raamkruk vervangtips…

Een raamkruk vervangen is een relatief eenvoudige klus, waarvoor u in de meeste gevallen alleen een schroevendraaier en een inbussleutel nodig heeft. Met het volgende stappenplan wordt het nog eenvoudiger, en gaat het u zeker lukken. Wanneer u geslaagd bent, ziet uw raam er weer als nieuw uit en kunt u het weer soepel openen en sluiten.

Oude raamkruk losmaken

Om een nieuwe raamkruk te kunnen plaatsen, moet u eerst de oude verwijderen. De schroeven waarmee de kruk gemonteerd is, zitten vaak verborgen onder een afdekplaatje. Zet de kruk daarom in de horizontale, geopende stand en draai het afdekplaatje een kwartslag. Zo worden de schroeven zichtbaar en kunt u ze eenvoudig losdraaien. Hierna haalt u de oude raamkruk zo van het raam af.

Nieuwe raamkruk plaatsen

De maten van raamkrukken zijn in de meeste gevallen standaard. Hierdoor kunnen raamkrukken gemakkelijk worden vervangen zonder dat er nieuwe gaten hoeven te worden geboord. Wel kan het zijn dat de krukstift van de nieuwe greep nog niet op maat is. Wanneer dit het geval is, kunt u de stift meestal nog een stukje in het krukhuis tikken. Als dit niet lukt, kunt u hem op lengte zagen of slijpen. Let in dit geval wel op dat u er niet te veel afhaalt. Breng het krukhuis hierna in de gewenste positie en draai de schroeven weer vast. Vervolgens draait u de afdekrozet weer goed en zet u de kruk vast met een inbussleutel.

Raamkruk met slot vervangen

Een raamkruk met slot vervangen gaat vrijwel hetzelfde in zijn werk als het plaatsen van een niet-afsluitbaar model. Een raamkruk met slot zit dan ook niet erg ingewikkeld in elkaar, en is vooral bedoeld om te voorkomen dat kinderen het raam kunnen openen. Tegen inbraak is een raamkruk met slot niet afdoende. Om uw raam tegen braak te beveiligen, kunt u daarom beter een SKG-goedgekeurd oplegslot op uw raam monteren. Zie ons aanbod raamkrukken.

Raamkrukken draaikiepraam vervangen

Ook een raamkruk van een draaikiepraam vervangen doet u zoals hierboven beschreven. Hoewel een draaikiepsysteem vrij gecompliceerd in elkaar zit, is het vervangen van de kruk die de inbouwespagnolet bedient relatief eenvoudig. Om het raam te laten draaien en kiepen, is het raam namelijk voorzien van sluitwerk over de gehele voor- en bovenkant, en vaak ook over achter- en onderkant. De onderdelen die hier aan te pas komen zijn vaak niet verkrijgbaar bij de standaard ijzerhandel of bouwmarkt.
De kruk waarmee het inbouwespagnolet van het draaikiepraam wordt bediend, kan echter op vrijwel dezelfde wijze worden vervangen als een gewone raamkruk.

Zie het gehele assortiment: hang- en sluitwerk deuren en hang- en sluitwerk ramen.